Zur Startseite

Homepage | Privacy | Vragen / Contact | Bedrijfsgegevens   Französische Sprache verwenden Niederländische Sprache verwenden
» Start »
Kersenpitten voor de ergotherapie
Categorieën


Kersenpitten

Product zoeken


iDeal
Frankrijk
Kersenpitten voor de ergotherapie

Kersenpitten kunnen zowel voor de behandeling van volwassenen (op het gebied van de motorische functies, op neurologisch gebied) evenals voor de behandeling van kinderen met zintuiglijke storingen (pediatrie) worden gebruikt.
In de pediatrie: 
De zintuiglijke waarneming van het lichaam bestaat uit drie grote deelgebieden. Een daarvan is de tastzin. In de huid bevinden zich talrijke zintuiglijke organen voor de waarneming van: druk, aanraking, oppervlakte eigenschappen, koude of warmte en pijn. Het meest uitgebreide zintuiglijke systeem van ons lichaam is de tastzin die zich als eerste van de sensorische systemen in het moederlichaam ontwikkelt. (vanaf de 2E /3E, maand) en daar al functioneert. Voor het welzijn en de ontwikkeling van de mens zijn aanrakingsprikkels van grote betekenis. Een van de meest voorkomende afwijkingen van de tastzin is dat het kind aanrakingen niet precies kan onderscheiden, lokaliseren en herkennen. We kunnen in de ergotherapie deze afwijking minimaliseren door het kind gerichte tactiele prikkels te geven. Daarvoor wordt bijvoorbeeld een grote, met kersenpitten gevulde kist gebruikt waarin het kind kan zitten, zich kan ingraven, met de hand of met bekers de pitten over kan scheppen of over zich heen kan laten strooien. Of het kind moet een met kersenpitten gevulde kist betasten (zonder visuele controle) en zeggen welk materiaal erin zit. Ook kunnen in éen dergelijk kersenpittenbad verschillende houten voorwerpen verstopt worden, die het kind alleen door te voelen moet raden. Door deze tactiele stimulatie wordt de tactiele waarneming bevorderd en zo leert het kind zichzelf en zijn omgeving, zijn aanrakingen en waarnemingen nauwkeuriger te voelen en te onderscheiden.


Op het gebied van functionele motoriek/neurologie:

Vaak leiden patiënten, bijvoorbeeld na verwondingen van de hand of hersenbloedingen, aan afwijkingen in de sensibiliteit. Deze komen bijvoorbeeld tot uitdrukking door een afwijkend gevoel op de betreffende plaatsen, kriebelen of gevoelloosheid. Om de oppervlakte- en dieptesensibiliteit (tastzin) te bevorderen wordt in de ergotherapie graag gebruik gemaakt van sensibiliteitsbaden met kersenpitten. Deze kunnen al naar ziekte en klachten,bij kamertemperatuur, in warme maar ook in koude toestand, toegepast worden. Hierbij moeten de patienten het gevoel aan het huidoppervlak, de consistentie van de pitten, evenals de door de pitten uitgeoefende druk van buitenaf, op bijvoorbeeld de hand, waarnemen. Bovendien worden ontstekingen door koude rustiger, door warmte worden verkrampte spieren losser en wordt het actief bewegen van aangetaste ledematen bevorderd. Verder kunnen daar bijvoorbeeld kleine voorwerpen (zoals ballen, puzzelstukjex enz.) in worden verstopt om de beweeglijkheid en verschillende grijpfuncties te stimuleren.Autorin und Fotos:

Frauke Kurth
Praxis für Ergotherapie
Frankfurter Straße 147
63263 Neu-Isenburg
info@ergotherapie-kurth.info
www.ergotherapie-kurth.info


Bernfried Warning